Novice in aktualni dogodki

V novicah in aktualnih dogodkih vas obveščamo o aktualnih temah in zanimivostih.
10.12.2018

DVIG CENZUSA ZA DRŽAVNO ŠTIPENDIJO S 1.1.2019

Vlada je razširila najvišji dohodkovni razred, ki še omogoča pridobivanje štipendije. Za ostale sprememb zaenkrat ni.
Državna štipendija se vedno dodeljuje za cel letnik, v katerem vlogo oddate. Velja tudi za obdobje absolventskega staža. Ne glede na to, če za štipendijo zaprosite prvič ali prejemanje le podaljšujete, zaenkrat vlogo oddate na Centru za socialno delo glede na vaše prebivališče. Po novem pa tudi to ne bo več potrebno - vlogo bo CSD po uradni dolžnosti podaljševal sam. Le spremembe, nastale tekom študijskega leta, boste morali sporočati sami.

Razširitev 5. dohodkovnega razreda - ostali razredi in zneski ostajajo enaki

Sprememba je bistvena za vse, ki ste cenzus (letos je ob vpisu znašal 576,89 evrov) presegli za malo. Ta se je namreč dvignil na 639,30 evrov mesečnega dohodka na osebo v istem gospodinjstvu. Tako je po novem 5. razred, ki študentom prinese 70 evrov, od 545,99 do 659,30 evra. Vsi ostali razredi ostajajo isti - največ, kolikor znaša osnovna štipendija za polnoletne, pa je 190 evrov. Podrobnosti predstavlja spodnja slika.

Državne štipendije
Kako se računa cenzus?

V cenzus se vedno upoštevajo dohodki prejeti v preteklem koledarskem letu (najlažje jih preverite z odločbo o odmeri dohodnine). Od teh dohodkov se odštejejo plačane preživninske obveznosti. Dodatno se pa upoštevajo še:
  • dediščine, darila, volila,
  • dobitki od iger na srečo,
  • izplačila iz naslova zavarovanja za primer bolezni, poškodbe, invalidnosti ter
  • drugi dohodki po zakonu o dohodnini, ne glede na to, ali so oproščeni plačila dohodnine.

Kako torej sedaj pridobite štipendijo?

Enostavno ponovno vložite vlogo na svoj lokalen CSD takoj v decembru, saj januarja sprememba stopi v veljavo. Vložite jo v obeh primerih - če so vam štipendijo zaradi preseganja cenzusa zamrznili ali če so vam jo zavrnili. Torej za vas pravilo samodejnega podaljševanja še ne velja.

Vir: www.ksoc.si

 

Naša spletna stran uporablja piškotke

Za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike uporabljamo piškotke. Če se z namestitvijo piškotkov strinjate, »kliknite shrani« in nemoteno nadaljujte z uporabo spletne strani, lahko pa si ogledate nastavitve piškotkov.

Več o piškotkih