Novice in aktualni dogodki

V novicah in aktualnih dogodkih vas obveščamo o aktualnih temah in zanimivostih.
20.11.2018

NAPOTKI VODJEM SLOVENSKIH PODJETIJ O POMEMBNOSTI ZAPOSLENIH V PROCESU DIGITALIZACIJE

Na mednarodni konferenci sLOVEnian DIGITALization Competences, ki jo je organizirala ekipa KOC 2.0 v okviru projekta Kompetenčni centri za razvoj kadrov in je potekala 22. in 23. oktobra 2018, je bil velik poudarek namenjen delavnicam za vodilne v slovenskih podjetjih, ki so že začeli ali pa nameravajo začeti z uvajanjem digitalizacije v svojih podjetjih.
Čeprav mnogi povezujejo digitalizacijo z uvajanjem sodobnih tehnoloških rešitev, predvsem računalniških sistemov in robotov v proizvodne in nadzorne procese, pa je mnogo bolj pomemben vidik usposabljanja zaposlenih za kompetence prihodnosti. Toda kompetence prihodnosti ne obsegajo samo usposabljanja delavcev za delo z novimi tehnologijami, temveč je potrebno spremeniti sam način razmišljanja v podjetjih in ustvariti primerno kulturo, temelječo na sodobnih izzivih nenehnih sprememb. Samo tehnologija ne bo rešila podjetja, če je osnova slaba.

Eno izmed delavnic, ki so potekale drugi dan konference, je vodil Daniel Newman, glavni analitik pri podjetju Futurum Research, ki ima večletne izkušnje s svetovanjem največjim podjetjem glede oblikovanja strategij, ki lahko spremenijo njihova podjetja v tako imenovane »zmaje«. Zmaji so podjetja, ki se držijo razvoja sedmih stebrov uspešne digitalne transformacije (izkušnje, ljudje, spremembe, inovacije, vodje in transformacije, tehnologija, kultura).

Podjetja »zmaji« se na ta način lažje znajdejo v svetu konstantnih sprememb in so uspešna navkljub krizam, ki pretresajo poslovni svet. Izmed naštetih stebrov ni najpomembnejši steber tehnologije, ampak steber ljudi. Ljudje so tisti, ki ustvarjajo kulturo, ta pa je najpomembnejši temelj podjetja, ki želi uspešno izvesti digitalno transformacijo. Delavci, ki danes stopajo v svet dela, tako imenovani milenijci, imajo povsem druge vrednote, kot so veljale še pred kratkim, in naloga podjetij je, da ustvarijo primerno kulturo v podjetju, da jih obdržijo, saj so milenijci tisti, ki prinašajo inovacije in razvoj.

Predstavitev Daniela Newmana na konferenci sLOVEnian DIGITALization Competences, kjer je na kratko razložil svoje poglede na digitalno transformacijo, si lahko ogledate tukaj.

Vir: www.sklad-kadri.si

Nastavitve zasebnosti


Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim